Марек Липински маркира на една географска карта местата, където католически пастори

...
 Марек Липински маркира на една географска карта местата, където католически пастори
Коментари Харесай

Полша: насилници в свещенически тоги

 Марек Липински маркира на една географска карта местата, където католически пастори са правили полови похищения. 150 тъмночервени точки към този момент са нанесени на картата. 50-те черни точки са за към този момент осъдени причинители или за подадените тъжби. Липински е запаметил в своя списък и доста показания на жертви на полово принуждение.
50-годишният майстор изкарва прехраната си с ремонт на дограма. Преди пет години е основал фондацията " Не се бойте! " и се е посветил на помощта на жертвите на полово принуждение. " Правя го, тъй като знам какъв брой безпомощни и самотни са жертвите на полов тормоз ", споделя той за Дъждовни води.Марек Липински знае какво приказва. Неговата драма се е разиграла в едно малко село северно от Варшава. Както доста други момчета, на 12 години той става послушник в селската църква. След неделната литургия постоянно бил примамван в жилището на енорийския духовник, където е оставал и да пренощува. Пасторът му предложил разнообразни лакомства, които по времето на западащата стопанска система били дефицитна стока. Марек не познавал татко си, а самотната му майка подминавала с безмълвие визитите на детето си при пастора.

" Пасторът употребява прочувствените дефицити в моето семейство. Той ме приобщи към себе си и месеци наред ме насилваше ", споделя Липински. Трийсет години по-късно, когато взема решение да подаде тъжба, той още веднъж претърпява драмата си. " Трябваше още веднъж да опиша всичко, което съм претърпял, пред пасторите с черните роби - всеки обособен подробност. Беше извънредно ", споделя той.

Пасторът, който го е тормозил полово, е бил отхвърлен от служба за три години, само че днес отново работи като духовник. " Той не получи съвсем никакво наказване ", възмущава се Марек. Той е завел дело против пастора пред съда и чака решението.

Толерантност с извършителите

Според информации в полските медии, от 2002 до 2012 година църковните съдилища са  осъдили съвсем 30 католически свещеници. Техният брой несъмнено е доста по-голям, само че не може да бъде открит тъкмо, тъй като църковната документация е засекретена. Един от най-впечатляващите случаи: свещеник, който е бил наказан за полово принуждение над шест девойки, е траял да работи в своето село. Епископът го защитил, хвърляйки виновността срещу момичетата, които сякаш " умишлено търсели близостта на пастора ".

Държавните съдилища също издават неоправдателни присъди против духовници, само че нормално те са минимални. От последните години са известни единствено към 60 такива случая - множеството завършили с условни присъди. А жертвите по принцип не получават никакви компенсации. Ако въобще се стигне до присъждането на някакви парични компенсации, това постоянно се показва като демонстрация на " християнска добродетел ", а не тъй като на жертвите са им били породени страдания. Затова и присъдата на един полски съд от октомври звучи като сензация: за първи път беше наказан цялостен медал, а не обособен свещеник, да заплати обезщетение в размер на 250 000 евро. И сумата е била изплатена.
 Polen sexueller Missbrauch durch Priester (picture-alliance/dpa/M. Luczniewski)
С тази акция в Полша стачкуваха против педофилството в църквата

Но в този момент орденът си желае парите назад и обжалва правосъдното решение пред Върховния съд. Клирът се базира на полското църковно право, съгласно което причинителят, а не институцията, носи наказателна отговорност. За разлика от Полша, католическите църкви в Западна Европа, Австралия или Съединени американски щати поемат отговорността за компенсации на жертвите на полово принуждение.

Темата към този момент не е табу

Полската Католическа черква обаче е под мощен напън. През есента по екраните тръгнафилмът " Клир ", който за първи път наруши табуто и намерено тематизира корупцията и половото принуждение в църквата. Филмът беше гледан от над 5 милиона поляци, което е безспорен връх за страната. През есента хиляди полски жители стачкуваха против покровителството на пасторите-педофили. Под мотото " Долу ръцете от децата " те окачваха детски обувки по оградите на черквите като знак на половия тормоз над деца. На множеството места обаче посетителите на неделните служби ги сваляха бързо от оградите. Междувременно Епископската конференция излезе с декларация, в която се споделя: " Молим Бог да елементарни на жертвите на полов тормоз и техните фамилии за страданията, породени на децата, младежите и техните близки ".

В разгара на дебата в Полша, 41 полски епархии разгласиха и съответни данни. Става дума обаче за една шепа анонимни причинители, които или към този момент са били наказани, или са подложени на терапия. Епископите желаят да съберат още данни за сексуален тормоз над малолетни и да разгласяват отчет при започване на 2019 година. Всичко обаче ще зависи от това, доколко епископите ще работят транспарантно. Поглед върху църковните досиета няма да бъде вероятен. Според Църковния съвет, те трябва 
Автор  Моника Сирадцка
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР